Bejegyzés 7. A panír
Hamarosan itt a szülinapom, és egy jó ünneplés elhagyhatatlan kelléke a torta. Bár szeretek sütni, kicsit is tartok, mert a kézügyességem nem a legjobb. Ezért marad tehát a rendelés.
Miután eldöntöttem, hogy hagyományos, vagy formatortát szeretnék, illetve milyen ízben, más kérdések is fontossá válnak.
Díszítéssel kérjem? Lehet például halszálkás, marrokói mintájú, esetleg szteppelt vagy minta nélküli is.
A kért tortára viszont nem lehet sem marcipánt, vagy fondantot tenni, ezért a bevett, diós panírral vonják be. Egy probléma van ezzel: a dióérzékenység. Így tehát, dió helyett kókusz lesz az oldalán, azaz kókusszal panírozzák be a tortát.
Biztosan van még számos kifejezés, amit még sosem hallottam. Azt hiszem, ez egy remek példa arra, hogy a cukrászoknak is megvan a saját "nyelvük", szakmai zsargonjuk, ami külső szemlélőknek furcsa lehet.